Trends - Paris SS 2014 by Alin Galatescu DAY4


Roland Mouret specialistul autodidact al taieturilor savante si al croiurilor sofisticate a deschis ziua printr-o mare surpriza, colectia lui iesind total din rafinamentul cu care ne-a obsnuit, livrandu-ne o viziune urbana, pop cu inspiratii din graffiti si pictura abstracta. Totul este un dialog plastic intre alb negru si culori intense, intre benzi, patrate si flori abstracte, in tuse accentuate. Ciudat si grafic. 

 
 
Yssey Miyake continua noua directie a casei, de simplificare a liniilor si a propunerilor vestimentare, puse insa in scena intr-un mod atipic. Daca sezonul trecut soundtrack-ul live a fost asigurat de cinci dj, acum explorarea sonora a fost dusa spre sunetele unei ”orgi” imense formata dintr-o multitudine de televizoare calibrate fiecare pe alte frecvente rezultind o muzica misterioasa si neobisnuita. Experimentul noii directii a casei pare unul sortit succesului, hainele devenind mult mai purtabile, tineresti si adaptate secolului 21. Paleta cromatica a ramas aceeasi ca si la Mouret: alb negru si culori intense - de astadata imprimeurile fiind sub forma unor unde colorate. 


Christian Dior a fost fara indoiala show-ul zilei. Raf Simons a construit o imensa sera exoticain toata curtea muzeului Rodin. Aici erau mixate plante naturale cu plante artificiale intr-o exuberanta explozie de culori si volume. Colectia - formata din doua parti - a reprezentat o reinterpretare, un trans-Dior, a tuturor codurilor casei. Ea a continuat linia de puternice asimetrii si neobisnuite combinatii de materiale, forme, decupaje si culori inceputa in luna iulie prin colectia de haute couture. Raf reaseaza totul intr-un mod atipic cu multiple plisee, decupaje, aplicatii, reformulari, intr-un registru extrem de elegant, dar in acelasi timp frapant ultra modern si inovativ. Noua femeie Dior are aceeasi alura aristocrata, fragila, dar elevata, complexa si cu puternica incredere in sine, dusa insa deja cu cativa ani an fata uzantelor modei actuale. Partea a doua a fost reprezentata de o colectie surpriza, purtata rapid, exclusiv in cadrul manejului de la finalul show-ului in care accentul a fost pus exclusiv pe un college look elevat ce parea desprins din istoria casei. Pe fiecare tinuta era punctat un blazon ce marcheza podul in timp intre istoria trecuta a casei si viitorul deja luminos care se intrevede. Alice in tara Minunilor se intalnea cu cele 1001 de nopti, Harry Potter si un futurism demn de cele mai bune romane SF. 

 
Sonia Rykiel a cucerit Sorbonne transformand-o intr-o catedrala plina de reflexii stelare insa cu o colectie foarte urbana, aspra, mult mai rezervata decat de obicei, pe directia data de noul designer al casei - Geraldo de Conceicao. Lungimile midi, imprimeurile vintage si neobisnuitele accente de blana, dublate de austeritatea unei a doua colectii, ca si la Dior, prezentata doar in manej, au creat senzatia unui Paris reformulat undeva in Indochina anilor 30 - 50. Demersul de reformulare al casei este unul dificil, dar primele semne deja au aparut. 

 
Maison Martin Margiela a optat, asemeni casei Dior, pentru o prelungire a colectiei de haute couture din vara. Tema circului a fost disipata foarte fin in dialogul continuu intre semnele deja traditionale ale casei: deconstructivismul, inspiratia masculina, austeritatea taieturilor - si accentele de broderii scumpe cu fir metalic sau de aur ce apareau frecvent de-a lungul colectiei. Hibridul rezultat are forta si inovatia trecutului intarite de rafinamentul si opulenta noii directii a casei. 

 
A.F. Vandevorst a incheiat seara printr-o colectie ce sarbatoreste 15 ani de creatie printr-o poveste a unei femei ce se trezeste pe o insulap ustie si incearcasa-si recastige amintirile prin detalii. Regasim in colectie accente icon ale acestor 15 ani carora li se adauga acum interesante aplicatii de nisip cristalizat si accesorii metalice gigant, specifice insulelor oceanului Indian. Show-ul mi-a oferit placerea de a regasi una dintre ”studentele” mele din perioada cand eram invitat sa sustin prelegeri la Universitatea de Arta din Cluj: Alina Morar - mana dreaptaa celor doi designeri belgieni: An Varvorst si Filip Arickx. La multi ani A.F!24.10.13

No comments:

ShareThis