Trends - Paris SS 2014 by Alin Galatescu DAY9

Paris Fashion Week a fost, din nou, centrul de interes maxim al lumii modei pentru sezonul primavara vara 2014. A reusit sa fie acelasi creuzet creativ, acelasi spatiu elevat, in care, cei mai multi dintre designerii cu adevarat valorosi ai lumii ne-au oferit viziunile lor privind moda viitorului. Finalul acestui maraton de 9 zile a apartinut show-ului de retragere a lui Marc Jacobs de la Louis Vuitton.

Deja noul art director a fost numit in persoana lui Nicholas Guesquiere (ex-Balenciaga). Marc Jacobs a realizat o sinteza a unora dintre marile momente contruite de el pentru casa Vuitton. Am regasim in scenografia all black a cortului din Court Carre din Louvre, un mini carousel, doua lifturi antince, un culoar semicircular identic cu cel al colectiei trecute de la LV, un ceas gigant ca in colectia cu trenul real intrand in gara LV cu cateva sezoane in urma, iar in plin plan o imensa fantana artenziana, totul imbracat ori vopsit intr-un nostalgic negru opac. Colectia, ca o sarbatoare intunecata, in care personajele purtau panaje de paun cenusii, amesteca magistral cultura sport cu denimul, street wear-ul cu aplicatiile sofisticate specifice haute couture-ului parisian. Personajul rezultat este unul dezinvolt, modern, agresiv - nostalgic, ca un final de poezie de Rablais soptita intr-o noapte cu luna plina pe terasa unui bistro in Montmartre. Multumin Marc Jacobs! Asteptam cu interes creatiile tale, Nicholas Guesquiere. LV merge mai departe.

A luat sfarsit astfel o noua saptamana a modei intr-un Paris scufundat neasteptat intr-o vara surprinzatoare si intr-o bucurie a creatiei autentice rar intalnita. A fost un sezon excelent in care moda a dovedit, o data in plus, ca are sectoare de inspiratie si de dezvoltare fara de capat. Primavara - vara 2014 inseamna deja un amestec de ultra feminin cu masculin look, de minimalism cu haute couture tradus in pret a porter, de sportwear cu traditia marilor case pariziene, de street wear rebel cu o elevata aristocratie regasita. Sezonul viitor purtam cu nonsalanta transparentele, pastelurile luminoase, materialele tehnologice, textilele stralucitoare, accentele futuriste, transformarile ce croaiala couture in firesti tinute de strada, aplicatiile 3D si culturile extreme - Japonia, Africa, Peru, Mexic, etc - aduse in marile capitale ale lumii civilizate - Paris, Milano, New York. Elemente ale culturii occidentale profunde se amesteca creativ cu accente tribale de la Amazon la Africa de Sud, de la cultura celtica la cea mayasa. Un singur lucru se pastreaza: cultura feminitatii in forma ei modernizata ce isi face din amestecuri neasteptate si complexe o noua cultura estetica perfect functionala. Sa ne bucuram in continuare de moda, ea se transforma, se reinventeaza si ne daruieste noi spatii plastice de manifestare. Eu cred in ea si mai ales, concluziv, eu cred in moda romaneasca! ce poate si trebuie sa se racordeze la acest mare concert al creatiei vestimentare pariziene si mondiale.

Alin Galtescu

12.11.13

ShareThis